Language Switcher

Machineveiligheid

De geharmoniseerde norm NEN-EN-IEC 60204-1 bevat algemene eisen met betrekking tot de elektrotechnische uitrusting van machines. Deze norm is in opdracht ontwikkeld om een praktische invulling te geven aan twee belangrijke Europese richtlijnen met betrekking tot de elektrotechnische uitrusting. 

machinerichtlijn1

Europese richtlijnen die via publicatieblad van Europese Unie rechtstreeks verwijzen naar geharmoniseerde norm NEN-EN-IEC 60204-1 bij ontbreken van C-normen.

Naast de Machinerichtlijn en de Laagspanningsrichtlijn zijn er nog andere richtlijnen die hier indirect naar verwijzen, zoals de richtlijn Liften en de richtlijn Medische Hulpmiddelen. De NEN-EN-IEC 60204-1 maakt deel uit van een groep B-normen die in veel gevallen kunnen worden toegepast om te voldoen aan de Laagspannings- en Machinerichtlijn wanneer er geen specifieke C-norm voorhanden is.

machinerichtlijn2

Arbeidsmiddelenrichtlijnen die ook voor bestaande niet-CE-machines worden gebruikt, verwijzen via Arbobeleidsregels naar geharmoniseerde normen.

Omdat ook via de Arbobeleidsregels naar de geharmoniseerde normen wordt verwezen, is voor inspectie van zowel CE- als niet CE-gemarkeerde machines de NEN-EN-IEC 60204-1 bij uitstek geschikt en superieur aan de vaak misbruikte NEN 1010. Let echter wel op het bouwjaar van de machine. Zeer oude machines hebben wel degelijk de NEN 1010 als basis.