info@gerbincontrol.nl

Reactie binnen 24u

+31 (0)33 299 60 57

Krijg direct antwoord

Jachtwagen 55

Navigeer naar

Gerbin Control Logo
Frequentieregelaars in elektrapanelen

Wat is een 1-fase frequentieregelaar?

Een 1-fase frequentieregelaar is een elektronisch apparaat dat wordt gebruikt in industriële toepassingen. De regelaar wordt ingezet om het vermogen en de snelheid van een 1-fase elektromotor te regelen. Dit wordt gedaan door de regelbare frequentie en de spanning van de stroom naar de motor aan te passen. De toepassing van 1-fase frequentieregelaars verhoogt hiermee de energie-efficiëntie, verlengt de levensduur van de fase motor en zorgt voor meer controle over het proces. Een 1-fase frequentieregelaar is ideaal voor typische toepassingen die een laag toerental vereisen, zoals pompen, ventilatoren en transportsystemen. Deze frequentieregelaars worden vaak gevoed door een netspanning van 230V AC.

Table of Contents

Het verschil tussen een 1 fase- en een drie fase frequentieregelaar

Een 1-fase frequentieregelaar stuurt stroom door 1 fase, terwijl een 3-fase frequentieregelaar 3 fase ingang gebruikt. Dit kan uiteindelijk voor een groot vermogen, meer koppel en een hogere snelheid zorgen. Hij kan hiermee ook efficiënter zijn dan de 1-fase frequentieregelaar, omdat hij minder warmte afgeeft. Dit heeft wel te maken met de specifieke toepassingen waarin hij wordt gebruikt. Voor lichtere toepassingen zal een 1-fase frequentieregelaar voldoende zijn. De frequentieregelaar is onder meer in een IP20 uitvoeringen en een IP66 uitvoering verkrijgbaar. De driefasige frequentieregelaar neemt echter meer ruimte in beslag, beschikt over een groot aantal fase en heeft in de meeste gevallen hogere installatiekosten door zijn complexiteit. Ben jij benieuwd of een frequentieregelaar binnen jouw proces/installatie de efficiëntie kan verhogen? Wij nemen de verschillende mogelijkheden graag met jou door zodat jij de juiste keuze maakt.

OPEN CALCULATIE

OFFERTE IN 5 DAGEN

OPEN CALCULATIE

OFFERTE IN 5 DAGEN

DUURZAME INNOVATIES

UL/CSA
IN HUIS

Toepassingen van 1-fase frequentieregelaars

In de industrie

Een 1-fase frequentieregelaar wordt gewoonlijk toegepast om de snelheid en het rendement van de meeste draaistroommotoren te regelen. Ze leveren een nauwkeurige regeling van het motortoerental, waardoor de frequentie omvormers vaak in industriële processen worden ingezet. Dit type aandrijving is geschikt voor een reeks toepassingen, zoals pompen, mixers, transportbanden, ventilatoren en meer. Door het elektrisch vermogen af te stemmen op de vereiste belasting kunnen ze bovendien het energieverbruik verminderen. Dit leidt uiteindelijk tot lagere operationele kosten. Bovendien kan hun nauwkeurige snelheids- en spanningsregeling de levensduur van de apparatuur verlengen en de onderhoudskosten verlagen.

In gebouwbeheersystemen

Een 1 fase frequentie regelaar wordt vaak gebruikt in gebouwbeheersystemen om de snelheid van HVAAC-ventilatoren en -pompen te regelen. Deze regelaars kunnen de motorsnelheid nauwkeurig aanpassen aan de vraag van de specifieke motor of pomp. Dit betekent dat er minder energie wordt verspild en de kosten geminimaliseerd worden. Bovendien kan het gebruik van deze frequentie regelaars het gebruikerscomfort verbeteren door een betere regeling van de temperatuur en de luchtstroom.

In huis- en kantooromgevingen

1-fase frequentieregelaars zijn populair voor gebruik in huishoudelijke en kantoorapparatuur, zoals pompen, ventilatoren en airconditioners omdat ze vaak lichter zijn. Ze bieden een nauwkeurige regeling van het motortoerental. Hierdoor wordt energie effiecient gebruikt, wat leidt tot minder energieverspilling. Bovendien verbeteren frequentieregelaars ook in dit geval het comfort van de gebruiker door de temperatuur en de luchtstroom beter te regelen.

In de landbouw

Binnen agrarische toepassingen worden 1-fase frequentieregelaars vaak gebruikt om de snelheid en het rendement van landbouwapparatuur, te regelen. Binnen de landbouw kan er gedacht worden aan eenvoudige toepassingen als pompen, ventilatoren en voederinstallaties. Door in dit geval ook de motorsnelheid aan te passen aan de vraag, kan een 1-fase frequentieregelaar energieverspilling en bedrijfskosten beperken. Al met al zorgen 1-fase frequentieregelaars in de landbouw voor energiebesparing, betere prestaties en lagere bedrijfskosten.

Contacteer onze ervaren innovator

Cees Brasser

Met meer dan 26 jaar ervaring aan het roer van Gerbin Control, is Cees Brasser uw expert op het gebied van paneelbouw voor de machinebouw sector. Ontdek hoe zijn kennis en inzicht uw project naar nieuwe hoogten kan tillen. Neem nu contact op!

Voordelen van 1-fase frequentieregelaars

Hieronder zijn enkele voordelen van de 1-fase frquentieregelaars nogmaals opgesomd. Bij vragen en de mogelijke voordelen die de fase regelaar jou kan bieden kun je het beste even contact met ons opnemen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend.

Energiebesparing

Een 1-fase frequentieregelaar kan in veel toepassingen, zoals eerder aangegeven, energiebesparing opleveren. Door het nominaal toerental aan te passen aan de werkelijke vraag, wordt de hoeveelheid energie die wordt verbruikt door apperaten verminderd. Een frequentieregelaar zorgt ook voor een betrouwbare controle over het energieverbruik. Dit resulteert in een toename van de efficiëntie van het systeem en een daling in de energiekosten. Het lagere totale energieverbruik leidt uiteindelijk ook een lagere CO2-uitstoot. Dit heeft wederom een positief effect op het milieu.

Verbetering van de prestaties van motoren

Een 1-fase frequentieregelaar kan de motorprestaties verbeteren door een nauwkeurige regeling van snelheid en koppel. Hierdoor kan de motor optimaal worden afgestemd op de toepassing, wat resulteert in een beter afgerichte prestaties. De regelaar maakt het bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger om tussen een hoog toerental en lagere toerentallen te wisselen. Een frequentieregelaar maakt de motor ook soepeler en stiller, vermindert de belasting en biedt flexibiliteit voor aanpassing aan verschillende omstandigheden en toepassingen. Het gebruik van deze slimme aandrijvingen in pompen, ventilatoren en compressoren kan leiden tot een langere levensduur van de apparatuur en lagere onderhoudskosten.
Frequentieregelaars in elektrapanelen
Panelen bouwen

Langer levensduur van apparatuur

Een frequentieregelaar kan de levensduur, zoals hierboven vermeld, van apparatuur verlengen door de motorbelasting te verlagen en de snelheid af te stemmen op de werkelijke vraag. Dit biedt uiteindelijk betere bescherming tegen spanningspieken, stroomonderbrekingen, overbelasting en slijtage van de apparatuur. Op deze manier helpen frequentieregelaars dus bij het voorkomen van onderhouds- en vervangingskosten. Dit wordt gedaan terwijl ze de efficiëntie, veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem verbeteren.

Verbeterde productiviteit

De regelaars kunnen een positieve impact hebben op de productiviteit door een betere energie-efficiëntie en een betere motorbesturing. Een verbeterde werking van het systeem, zoals een snellere opstarttijd, kortere cyclustijden en minder stilstand, is allemaal mogelijk zonder mechanische regeling. Een nauwkeurige regeling van het motortoerental verhoogt ook de precisie en de productkwaliteit. Het gebruik van frequentieregelaars in productielijnen, transportbanden en mengers kan de winst voor bedrijven verhogen en door de kosten op lange termijn te verlagen.
Uw elektrotechnische ambities, onze missie

Ons deskundige team bij Gerbin Control staat klaar om uw elektrotechnische vraagstukken om te zetten in concrete oplossingen. Bent u klaar voor de volgende stap?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een 1-fase frequentieregelaars?

Het kiezen van de juiste frequentieregelaar is belangrijk. Er moet rekening worden gehouden met verschillende factoren. Hou allereerst rekening met de belasting, de regelnauwkeurigheid en de omgevingsomstandigheden. Begrijp daarnaast welke toepassing jij precies wilt aandrijven en de wat de verwachte snelheid, koppel en precisie is. Wij snappen als geen ander dat dit voor jou niet als muziek in de oren klinkt. Het is moeilijk om exact te bepalen wat de beste keuze is voor jou. Daarom is het verstandig om contact op te nemen met een specialist. Dit zorgt op de lange termijn voor minder onderhoud en meer rendement op de investering.

De grootte van jouw installatie is daarnaast ook van invloed bij het kiezen van een frequentieregelaar. Een te kleine regelaar zal de motor niet effectief regelen, terwijl een onnodig grote regelaar onnodige kosten met zich meebrengt. Zorg er bovendien voor dat de regelaar geschikt is voor de stroom en de spanning van jouw installatie.

Gerelateerde Artikelen

Paneelbouw bij Gerbin Control
Paneelbouw

Welke trends in paneelbouw kunnen we verwachten voor 2024?

De wereld van paneelbouw is er een van constante evolutie en innovatie. Naarmate technologie zich verder ontwikkelt, worden de verwachtingen van de markt steeds hoger. Maar welke trends in paneelbouw kunnen we verwachten voor 2024? Bij Gerbin control, een marktleider in het produceren van hoogwaardige elektrapanelen, hebben we een blik geworpen op wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Lees meer »
De rol van hergebruik in paneelbouw binnen de circulaire economie
Paneelbouw

De rol van hergebruik in paneelbouw binnen de circulaire economie

Bij het bouwen van moderne infrastructuren en systemen binnen de industrie, speelt paneelbouw een cruciale rol. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe paneelbouw kan bijdragen aan een duurzamere wereld? Met een groeiend besef van het belang van de circulaire economie, komt het hergebruik van materialen en componenten in de spotlight te staan, vooral bij het bouwen van elektra panelen.

Lees meer »
Elektrapanelen binnenkant
Paneelbouw

De beste materiaalkeuze voor duurzame paneelbouw

Als er één ding is waar we bij Gerbin Control gepassioneerd over zijn, dan is het wel de innovatie en kwaliteit die hand in hand gaat met duurzame paneelbouw. Bij het kiezen van de beste materialen voor de panelen, zijn er verschillende factoren die we in overweging nemen. In dit artikel duiken we dieper in die keuzes, waarbij we putten uit onze jarenlange ervaring in de sector.

Lees meer »